Spiga

This Blog is Dedicated to...

HAFIY, FAHRY & DANNY

Hafiy dan Susunya

i went to Dr. Aida to check Adik, and she confirmed that i was about 5 week saja.. ahahaha.. sungguh down sangat masa tu. bercampur baur perasaan, sebab Mami expect i was 2 months++ hehe. dahla Abiy tak ada.. mujurlah ada Aunty Aida, Auntry Eryn & sebagainya, hahaha. morning sickness, go away! syoooo~

Dr Aida wants to see us next 2 weeks to determine the EDD. disebabkan besar Adik (nampak sac 1.6cm je baru..) tak match dengan LMP, so dia tak bole decide EDD from last period date lah. tp probably Adik bakal lahir end of February tahun depan, insya-Allah. ahah. Dr Aida kata Adik baru je 'jadi'. :D so next check up harap2 Abiy ada sama lah. tak best la pegi sorang2. balik xde orang nak share storrriiii.

malam tu Abiy call, Mami bgtau update tu. Abiy suh Mami cari nama. hehe. Mami cakap nak nama ni kalo boy lagi & kalo girl... hehehe... excited macam nak timang anak sulung OK! neway semua anak special belaka... cuma yang second ni maybe ada '2nd child syndrome' sikitlah. bila inform atok2, semuanya selamba je, tak macam time Hafiy dulu :D diorang pun terkejut agaknya...

sesungguhnya keadaan sekarang menguatkan lagi keazaman Mami utk terus BF Hafiy. alhamdulillah skarang Mami rasa cukup kuat membina self-motivation to tandem breastfeed. ramai yang suruh Mami start FM kat Hafiy. RAMAI OK. tapi itu semua cuma jadi bunga2 di telinga saja :D lainlah kalo mereka itu yang mahu membeli, membancuh, membasuh dan sebagainya, mungkin Mami bole consider, provided Mami nak FM yang PALING MAHAL, botol yang PALING MAHAL, air bancuh dari PENAPIS yang PALING MAHAL.

maafla, bukan Mami menyombong tentang FM tapi selagi bole (selagi diizinkan Allah), Mami akan terus BF Hafiy. kalo kita bole bagi anak kita kelas A, kenapa nak bagi kelas B pulak kan? (sori i'm not saying that FM is class B but to me it's not a choice).

tp ape yang buat Mami bangga dengan pencapaian Mami ialah Mami dah tak 'berkecil' hati dengan mereka2 itu :) sungguh, sudah tidak berasa apa2. cuma Mami suka la sharing2 dgn beberapa orang kawan.. tp bukan mengadu sebab Mami tak kisah pon... kecuali kalo orang2 itu datang bawa FM paling MAHAL, botol paling MAHAL, air bancuh PALING pure, & offer macam2 perkhidmatan utk meng-FM-kan Hafiy tu agak tergugat jugak gamaknya. hehe.

susu Mami sekarang mengalami peruduman yang jelas lagi nyata. tp Mami tak bersetuju dgn idea 'bila pregnant susu kurang'. it's just kind of psychology to me. bila selalu piki macam tu, memang susu akan kurang. & Mami tak fikir peruduman itu adalah sebab pregnancy since Mami dah mengalaminya since 3 months ago. tp Mami mengakui mmg ada ibu2 yg menghadapi situasi demikian, 'rasa'nya bertukar, supply drop, efect kandungan, etc. but it is not necessarily SHOULD be faced by everybody. & if benda tu berlaku, we have to redha la kan. tp cemanapon, berpantang maut sebelum ajal :)

semalam Mami cakap ngan Abiy "Biy, kalo Mami tak larat BF Hafiy, kita hantar Shah Alam nak? (rumah Acif) :P" tahu Abiy jawab apa? "ha... biarlah dia duk sana sebulan dua" huhuhu. sungguh Mami lagi sanggup cari ibu susu utk Hafiy daripada kasik FM. bukan sebab anti-FM ok, tp ada banyak sebab seperti:
1) KEDEKUT nak kuarkan duit beli FM - memang Mami kedekut. drp beli FM, Mami nk beli pam lagi satu.
2) MALAS nak bancuh2 susu - nak bancuh minum sendiri pon malas, inikan pulak nk bancuh minum orang... mujur kat ofis ada orang tolong bancuhkan. haha. TQ kakak tealady!
3) paip kat umah TAKDE FILTER - kitorang pon minum air mineral hari2. nape tak beli filter? sbb kami KEDEKUT.
rasanya 3 alasan tu dah cukup kot. :D unless ada orang nak sponsor laa sumer2 tuhhhh. bolehh laaa dipikirkannnn :)

oh Mami nak share satu conversation ni. tak berniat mengaibkan sesapa, cuma utk panduan kita2...

"dah bagi FM ke Hafiy?"
"insya-Allah tak nak. teruskan BF lah"
"kenapa taknak? tak eloklah pregnant BF"
"tak apa..."
"janganla nak memandai-mandai"
"saya tak memandai2, saya baca, belajar, tanye orang, tgk praktis orang..."

Mami bukan BF bodoh2 je... since before Mami pregnant Hafiy, Mami dah belajar sikit2. masa pregnant Hafiy lagi lahhhh Mami belajar..sampailah sekarang, Mami terus belajar. mmg ada silap, kurang sana sini, tapi itukan namanya belajar... tapi Mami belajar. ada banyak source of info, bak kata BD* (ada benda menarik tentang ini), "semua google saja". free infos. & buku2 pun banyak.... & zaman skarang semua di hujung jari, bole consult sapa2 online saja, xpayah call2 atau jumpa2.

masa jumpa Dr Aida (she's pregnant too!), dia pesan kat Mami supaya BF Hafiy. dia sendiri pun tandem nurse, tapi dah stop 3 minggu lepas sebab anak 2nd dia dah 2 tahun. cuma dia pesan supaya makan banyak sikit sebab perlukan banyak kalori utk BF & pregnancy.

BF ni orang kata nasib2. tak kisahlah nasib ke apa, yang penting, buat lah selagi terdaya. kalo dah tak daya jangan dipaksa, nanti lain pulak jadinya. huhu.
(abg Acif nak Hafiy tak? :P)

*rupanya2 ada somebody di ofis (sgt somebody!) reads this blog! segan i~ tp seronok sebab dia puji "good la u tulis blog utk anak u, nanti ur little girl (little girl????) besar dia akan ingat mak dia tulis dia punye journey" ahak-ahak. rasa nak buat special entry pulak utk BD :P ampun... ampun...!

video
video masa Hafiy baru masuk 8 bulan.. tgh belajar2 sebut Mama. skg dah jadi "Maaaaaak"
tadi Bibik kate, susu dlm botol ada sikit lagi, Bibik suruh Hafiy habiskan, Hafiy jerit "daaaaah!"
biar betul Bibik ni....